HUNGARY

COMBINED TRITEL/PILLE COSMIC RADIATION AND DOSIMETRIC MEASUREMENTS

EUROPEAN SPACE AGENCY


A CoCoRAD diákcsapatról

Csapatunkat 2010. októberében alapítottuk több magyar kutatóintézet és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem támogatásával, hogy pályázhassunk az Európai Űrügynökség 2010. szeptemberében kiírt pályázatára a 12. és 13. REXUS/BEXUS rakéta és ballon felbocsátásokra.

Egyik legnagyobb kihívást a csapatnév kiválasztása okozta. Végül a CoCoRAD névre esett a választásunk, ami a kísérlet teljes elnevezésének (Combined TriTel/Pille Cosmic RADiation and Dosimetric Measurements) egyetlen értelmes és egyáltalán kiejthető rövidítésének tűnt.

Előzetes pályázatunkat november folyamán elfogadták és meghívtak bennünket a december elején a hollandiai Noordwijk-ban, az ESA űrkutatási és -technológiai központjában (ESTEC)megrendezett munkaértekezletre. Itt Zábori Balázs a tervezett magyar diákkísérletről tartott előadást, majd a csapat az Űrügynökség szakértőinek kérdéseire válaszolt.

Egy héttel később kaptuk meg az értesítést, hogy az Űrügynökség többek között bennünket is kiválasztott arra, hogy részt vegyünk a soron következő ballon felbocsátásban, illetve az addig rendezendő számos munkaértekezleten, űrkutatási tanfolyamon és a közös munkában.

Az alábbiakban részletesebben is megismerhetitek csapatunk jelenlegi tagjait!