HUNGARY

COMBINED TRITEL/PILLE COSMIC RADIATION AND DOSIMETRIC MEASUREMENTS

EUROPEAN SPACE AGENCY


Űrkutatás és oktatás Európában és Magyarországon

Az Európai Űrügynökség (ESA) oktatási irodája minden évben meghirdeti a tagállamaiban vagy együttműködő államaiban tanuló egyetemista diákok számára a különböző oktatási programjait. Ilyenek például a parabolarepülések, gravitációs kísérletek, illetve a rakéta és sztratoszférikus ballon repülések.

Magyarország 2003 óta együttműködő tagállam, így a magyar fiatal és tehetséges egyetemisták is pályázhatnak ezen lehetőségekre. A program finanszírozására ajánlott PECS (Plan for European Cooperating States) pályázatot benyújtani.

A BEXUS program keretében egy sztratoszférikus ballon felbocsátásában van lehetőség részt venni. Ezek a ballonok a hasznos tehertől és az időjárástól függően egészen 25-35 km magasságig képesek felemelkedni a bolygó légkörében. Ezekbe a magasságokba már a hagyományos repülőgépek egyike sem képes feljutni. A diákok által megtervezett kísérleteket a ballonhoz erősített gondolában helyezik el. A ballon öt-hét órán át repül, ebből mintegy két teljes órán át tartózkodik a maximális magasságban.
A felbocsátásra 2011 őszén Svédország északi részén, alig pár kilométerre az Északi-sarkkörtől fog sor kerülni.

A küldetés sok nehézséget is hordoz magában, hiszen a légkör ezen rétege sok szempontból rendkívül változékony. A hőmérséklet akár a -90°C-ot is elérheti, az emelkedés és a süllyedés során komoly erőhatásoknak van kitéve a ballonhoz erősített gondola, és a leszállás pillanata sem zökkenőmentes.